Da, se scumpeste motorina!

de netuliber

Pentru panicatii de la televiziuni si ziare, care baga spaima in oameni. Ori sunteti PROSTI ori vreti sa dati alte conotatii informatiei. Se stia de cresterea asta din octombrie, de cand se stabileste cursul de schimb pentru anul viitor. Ministrul a raspuns la o intrebare si a estimat ca e posibil sa se mareasca preturile cu un estimativ 2%. Pentru cine e paranoic si nu isi da seama cat inseamna, la cheltuieli de 1000 de lei in teorie ati plati inca 20 de lei.  In practica, lucrurile nu sunt chiar asa, voi reveni pe 1 februarie cu un articol pe tema asta.

Dar de unde cresterea asta? Pentru ca s-au mai adaugat 16 euro la acciza pe tona. Un calcul mic, 16×4,3/1000 da un 0,07  lei e litrul de motorina. De cate ori au scumpit astia cu 6-9 bani motorina in anul acesta ati observat o crestere semnnificativa a preturilor sau diferenta s-a amortizat din alte surse?

Totusi, ministrul a facut o greseala, comunicand ace procent de crestere estimata. Pentru ca acum, SIGUR se vor mari, posibil cu mai mult de 3 procente.  Pentru a mai repara din aceasta greseala, atunci cand [sa speram] ca retul motorinei o sa scada, sa apara din nou la tv si sa indemne agentii economici sa scada preturile cu 2-3%. Evident ca atunci nimeni nu o sa il asculte….