(Si) Nemtii fac filme proaste.

de netuliber

Cateodata sunt masochist. Desi e evident ca filmul e o porcarie, ca aproape nimic nu se intampla in el, ca actiunea tinde catre zero, eu stau si ma uit ca prostul, asteptand sa se intample CEVA. O intorsatura, o chestie care sa ‘imi zica’: „vezi ba ce tampit erai daca intrerupeai filmul”…
The Robber [Der Räuber] din 2010 a fost unul din acele filme naspa. Te gandesti ca daca l-au ales aia de la festivalul din Berlin si new York, ca o fi o treaba cu el. Din trailer pare antrenant, iar faptul ca se bazeaza pe o poveste reala ar trebui sa ii ofere foarte multa naturalete.
Stiti ca in majoritatea filmelor romanesti, e o scena cu bucataria. De obicei este foooooarte plictisitoare. Guess what? Au si nemti faze din astea. Plus scene din alea in care personajele se privesc tamp. Dialoguri mute, pline de subintelesuri. Niste rahaturi.
In filmul asta, respectivul alearga mult. Cam de 3-4 ori mai mult decat Forest Gump. Deci va dati seama cam cat timp din 90 minute camera il urmareste pe ala alergand. Faza este ca omul nu are un scop. Nici sa castige maratonul de la Olimpiada, nici sa se imbogateasca de pe urma spargerilor pe care le da la banci. Daca de fiecare data cand golea un seif, fugea ca disperatul, intelegeam un pic actiunea. Dar cand el isi urca hoitul intr-o masina, ce mare alergator esti fratioare? In film mai apare si o femeie. Care il iubeste. Si care binenteles ca il da pe mana politiei. Omul e prins, evadeaza si apoi incepe din nou sa alerge. Ca la final, ranit fiind de un mos care prefera sa il intepe cu un cutit in piept decat in gat, o suna pe aia si ii spune sa nu inchida. Si el, nenorocitul, moare. Bai nene! Nici macar de banii aia nu s-a ales nimic. O mare porcarie.
Nu inteleg cum peste 1500 de persoane au dat note apropiate de 7 filmului astuia. Singura explicatie ar fi ca aia care au jucat in el si prietenii lor au dat note mari, iar restul spectatorilor au dat note mici. Si media….