Cum se realizeaza sondajele la GfK

de netuliber

Din cand in cand, in presa, apar tot felul de sondaje facute de GfK Romania. Daca vrei sa te angajezi ca operator de sondaje nu se poate. Pentru ca s-a gasit o metoda mai ieftina de a face aceste sondaje.
Prin invitatii, oamenii sunt inscrisi in grupul de sondare. Din cand in cand, fiecare primeste un link unde apare un sondaj, la sfarsitul caruia se primesc 20-100 de puncte. Care puncte, se transforma in bani cand ajungi la 1000. Si nu ajungi prea repede. La un moment dat, crescusera limita parca la 2000, dar probabil datorita raspunsului scazut de participare au revenit la limita mica.
Sa spunem ca primesti sondajul: „Activitati in companii”. In care esti intrebat de fapt de social media, site-uri folosite pentru publicitate, cum a fost anul trecut comparat cu celalalt, cum crezi ca o ia piata, rahaturi din astea unde bifezi ce iti cade la mana, doar-doar se termina mai repede.
Si desi cei de la GfK stiu cine esti, de unde si ce scoala a terminat, la finalul sondajului mai esti intrebat inca o data. Plus un bonus: ce tip de telefon folosesti si la ce operator. Nu poti sari peste aceste intrebari care nici macar nu acopera toata piata. Asa ca mai minti si pe aici.
Asa ca data viitoare cand mai vedeti un astfel de sondaj de la GfK sau de la alte firme de sondare a opiniei, ridicati din spranceana si nu credeti tot ce scrie acolo.