Revolutia huliganilor

de netuliber

Am mai scris despre acest subiect: de cand a fost aprobata legea aia cu violenta in sport, numita legea Dragomir, totul s-a schimbat pe stadioanele din Romania. Mersul la meci (acasa sau in deplasare), socializarea cu prietenii, sustinerea echipei timp de 90 de minute, coregrafiile, tortele si fumigenele, faceau parte din ‘necesarul de eliberare’ al unei categorii sociale. Acea categorie de oameni care sunt in stare sa stea in ploaie si vant si sa le cante celor 11 jucatori din echipa preferate, doar-doar aia vor putea sa castige. Da, se bea mult alcool, dar altfel cum sa rezisti ore intregi in frig? In tot acest timp, restul suporterilor stateau la televizor, relaxati, tot cu alcool in mana, uitandu-se la ‘spectacolul peluzelor’.

Si a venit legea, care pentru orice abatere mai mare de a te aseza pe alt scaun decat cel inscris pe bilet, riscai minim amenda, dar care putea fi asezonata cu o mica interdictie. Pentru fapte un pic mai grave (in viziunea initiatorilor legii) cum ar fi aprinderea unei torte, aveai dosar penal si interdictie minim 3 ani. Orice incercare de a sustine echipa a fost usor usor inabusita. Intai cu lungimea maxima a betelor de steag, apoi a grosimii acelei bucati de teava, apoi interzicerea definitiva. Coregrafii din cartoane nu se mai puteau face pentru ca, constituiau obiecte incendiare. Coregrafii din panza nu se mai acceptau pentru ca erau prea greu de verificat si de cele mai multe ori trebuia sa vii si cu explicatia ‘pozei’. Apoi nu te mai puteai duce la un meci daca nu aveai buletin din orasul cerut de jandarmerie. Sau tocmai ca erai din alt oras, nu intrai. S-a ajuns ca la meciurile nationalei sa fie interzis tricolorul.

Evident ca in aceste conditii, cei care formau grupurile organizate (dar nu numai) din galeriile echipelor de fotbal, decimati de interdictiile date la gramada (Steaua si Dinamo fiind campioane la capitoul asta), nu au mai intrat in stadioane. Doar ca acestia (nu toti, dar destui) trebuiau sa isi elimine cantitatea de testosteron in alte parti. Si asa ati inceput sa vedeti conflicte intre suporterii echipelor in zilele de meci, dar mutate pe strada, in afara stadioanelor. Mitica si Gigi Becali erau multumiti: scapasera de huligani. Doar ca asa cum am spus si cum s-a vazut pana acum, acestia au iesit in strada pentru a se rafui cu ‘dusmanii’ de aceasta data fizic si nu prin mesaje cum o facusera pana acum cativa ani. Presa in toti acesti ani, a ‘mancat’ fiecare incident, vomitandu-l apoi pentru rating.

Indiferent de rezultatul protestelor si violentelor din aceasta seara, sa tineti minte ca principalii vinovati ai aparitiei acestor tipuri de protestatari sunt fix cei ce ne conduc de 20 de ani. Acestia au facut tot posibilul sa inchida gura oamenilor pe stadioane, au reusit, dar acum cand acestia sunt pe strazi, se vad rezultatele.