Malev a dat faliment, pe cand si Tarom?

de netuliber

Baietii de la Malev aveau datorii de 220 milioane de euro, avand gradul de ocupare pe la 78% [peste medie]. Cu toate acestea, s-a spus stop. Ma intreb, daca vindeau 5-6 avioane din alea 22 pe care le aveau, renuntau la 2-3 destinatii si concediau niste oameni, nu treceau pe zero si apoi vedeau ce fac in continuare? Bun, probabil ca nu poti vinde un avion asa usor si rapid cum vinzi o replica de IPhone in Baneasa la mall, dar sumele astea se stiu de mult timp si ar fi mers incercat.
In acelasi registru, al nostru Tarom are datorii de 80 milioane [sumele nu sunt chiar exacte, pentru ca informatiile oficiale lipsesc din presa]. Au grad de ocupare mai mic decat Malev, Wizzair i-a luat la numarul de pasageri si per total sunt scumpi. Daca cei de la FMI nu mai lasa guvernul sa subventioneze Tarom-ul si nu reusesc sa il privatizeze [cum nu au reusit nici ungurii], nu cumva repetam episodul?
Pana la urma, care e diferenta dintre o companie ‘normala’ si una low-cost? In principal aeroporturile de destinatie. La Wizzair te imbrancesti cu alti 500 de amarasteni pe Baneasa, iei bilet catre Milano dar ajungi la Bergamo pe Orio al Serio de unde mai dai banii pe un autocar sa te duca in centrul orasului si care face 1 ora pe drum. La Tarom, ajungi pe Linate, care e la vreo 9 km de milano. Mai primesti in plus un sandwich, niste apa si loc mai mult in avion.
Simulare: plecare pe 8 iunie cu intoarcere pe 11 iunie, pret Tarom 660 lei / Wizzair 412 lei; Diferenta de aproape 250 de lei e acoperitoare pentru transferul catre/din oras, fiecare stiind cat confort doreste. In acest exemplu, orele Tarom sunt aiurea, in mijlocul zilei la plecarea din Bucuresti, dimineata la intoarcere; cele de la Wizz sunt mult mai ok, perfecte pentru un city break: plecare de la 6 dimineata si return tocmai seara la 6;
Asa ca ori schimba niste aeroporturi sau poate salarii sau mai stiu eu ce, ori ii vor inchide cei de la FMI prin ‘bratul’ guvernului roman; Pentru ca de vandut nu cred, mai ales ca NOI NU NE VINDEM TARA !