Un avion a iesit de pe pista in Craiova. Sfaturi de calatorie pentru Franta.

de netuliber

Prima de astazi: acum 30 minute, un avion, datorita lipsei de vizibilitate de pe pista, a iesit de pe trasa ideala de decolare, a intrat in zapada si s-a oprit. Pasagerii nu au fost accidentati, nu au existat victime [cu exceptia sperieturii de rigoare], si se fac planuri pentru a reruta acei pasageri.
A doua de ieri: daca sunteti prin Nisa si vreti sa luati autobuzul 200 si sa coborati la Parcul Phoenix [care este fix vis-a-vis de aeroport] platind 1 euro pe calatorie, nu cumparati bilet de la sofer. Cumparati un bilet de la automate, urcati in masina, validati biletul si nu va angajati in discutii cu soferul. Pentru ca acesta, afland ca vreti sa ajungeti la aeroport, nu va va permite accesul in autobuz. Iar cand vrei sa prinzi un avion, nu vrei sa te certi cu soferul, acesta spunandu-ti ca trebuie sa iei autobuzul 98 pentru care platesti 4 euro [abonamentul pe o zi]. Alta solutie ar fi autobuzul 23 de la gara, dar daca fix in acea zi este meci de fotbal si sunt asteptati cei de la Paris Saint Germain sa vina cu trenul, totul este dat peste cap. Solutia in aceste cazuri ramane taxiul. Care face cam 25 de euro. In 4 persoane este acceptabil. Insa nu ii spuneti doar sa mearga rapid, pentru ca pentru ei acest termen e necunoscut. Faceti crize in masina si se rezolva in final.
Ajunsi la check-in [desi oficial s-a terminat], incercati sa intrati la oricare ghiseu cat mai apropiat de cel oficial, in fata cozii [cu scuze, evident]. Apoi bagati miorlaieli si haos, pana fetele de acolo vor da telefon ca sa nu inchida poarta de imbarcare. Daca sunteti mai multi si mai sunt de venit cativa, nu spuneti ca vin cu autobuzul, spuneti ca sunt in taxi si mai au foarte putin. Multumiti doamnelor ce v-au eliberat biletele, lui Dumnezeu ca ati ajuns cu totii pana la urma, si treceti la coada de verificare a bagajelor. Puteti incerca si o fortare a cozii, insa din moment ce aveti biletul scos din imprimanta aeroportului avionul o sa astepte. Scoateti incaltarile chiar daca nu aveti nimic viibil metalic, banii in monezi, cureaua, haina, laptop-ul, portofelul, telefonul, totul pentru a putea trece cat mai rapid. Daca aveti 3 sapunuri, un incarcator pentru mobil si un incarcator de baterii, plus 10 acumulatori o sa fiti retinuti pentru verificari amanuntite. Fiti calmi si colaborati cu verificatorul pentru a decurge totul rapid. Daca ii suna aluia telefonul, aveti o sansa in plus sa se termine mai repede.
Pentru ca ati alergat, v-ati agitat, dezbracat/imbracat, odata ajunsi in avion [mai ales ca vine de pe drum], o sa va fie cald. Foarte cald. Important este ca imediat dupa ce se sting indicatoarele de centura, sa va duceti in spatele avionului si sa cumparati o sticla de apa, motivand ca trebuie neaparat sa luati o pastila. Poate fi adevarat, dar totusi, bagati acest motiv. Pentru ca altfel, daca sunteti pozitionat undeva la mijlocul avionului, riscati ca atunci cand vor ajunge stewarzii la voi, sa nu mai aiba aceste produse. Practic lichidele se vor vinde primele. Inclusiv vinul la sticlutele alea minuscule.
Incercati apoi sa va relaxati pentru 1 ora jumatate. Pentru ca urmeaza aterizarea. Iar atunci cand in Bucuresti este cod galben, ninge si bate vantul, sansele ca sa fie hopuri prin aer sunt mari.
Iar cand vedeti ca pista este acoperita cu zapada si totusi se aterizeaza, iar pilotul tine monstrul de 737 fix drept pe pista, fara miscari bruste, fara zdruncinaturi, fara derapaje, sa multumiti providentei ca pilotii de la companiile low-cost [in cazul asta Blue Air] sunt experimentati si foarte buni.