Transportatorii sunt ca drumarii.

de netuliber

Cu ocazia ninsorilor, la stiri si in ziare apar unii: DRUMARII. Nu se stie exact ce specie sunt, cu ce se ocupa concret si mai ales cine sunt cu adevarat. Dar, ‘drumarii’ sunt prezenti.
Din cand in cand apar si TRANSPORTATORII. Prin vocea lui Augustin Hagiu care este presedinte la o federatie, ei anunta mereu pierderi. Cum e asta de anul trecut, cand din cauza drumurilor au pierdut 50 milioane de euro.
Si la scumpirile de carburant, tot ei sunt cei mai vocali.
Asa ca nu se putea, ca acum, cand avem o parte din tara ingropata in zapada sa nu se bage si ei in seama. Si pentru ca oricum nimeni nu ii controleaza, arunca niste cifre bombastice: 200 de milioane pierderi de cand au inceput ninsorile!!!
Acum, eu nu sunt stupid sa spun ca nu se pierd niste bani atunci cand tirurile stau in parcari. Ce ma enerveaza este ca atunci cand e rau, e foarte rau dar cand e bine, nu auzi nimic de la ei.
Sa presupunem ca piata asta e impartita in 100 de firme reprezentative, ca nu cred ca cei 1500 de membrii de pe site-ul oficial sunt crema. Daca ei pierd 200 de milioane intr-o luna, inseamna ca fiecare pierde 2 milioane. Daca luam o marja a profitului de 10% [desi cu siguranta e mai mare], rezulta ca profitul unei astfel de firme este 200.000 de euro pe luna. Doar pentru o firma, doar intr-o luna. Sa scadem niste impozite si sa mai impartim si la firmele mai mici, si tot faci minim 50.000 de euro pe luna.
Daca intr-un an, au pierdut doar 50 milioane, dupa aceleasi calcule, fiecarei firme ii revine suma de 10.000. Pentru alea 100 nu o fi pierdere mare, dar pentru cele mici da. Si atunci cum de nu ‘mor’ mai multe firme? Pentru ca, dupa cum s-a vazut, castiga foarte bine si nu conteaza mizilicurile.
Ma enerveaza insa ca unii sar in sus de cur doar atunci cand incep sa piarda niste bani, dar atunci cand aceeaasi bani vin pe banda rulanta, tac malc prin cine stie ce tari calde.