Legea Apei este o prostie!

de netuliber

Si asta pentru ca:
1. exista deja doua legi: nr.458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile si una pentru apele imbuteliate
2. pentru ca „initiativa publica” nu vrea decat ca legea sa ii oblige pe producatori sa puna pe eticheta valoarea nitratilor. Nu sa se scada limita, nu sa ceara conditii mai drastice pentru acordarea licentelor, nu sa fie intocmite niste standarde mai putin permisive pentru apele vandute. Nu. Ei vor doar o lege prin care producatorii sa scrie pe hartia aia cati nitrati sunt in apa. Atat!.
2. apele vandute publicului trebuie sa sa incadreze in niste limite. Daca se respecta sau nu, e de datoria organelor de analiza si monitorizare sa constate. Astfel, chiar daca un producator spune ca apa lui contine 5mg de nitrati, tot cei cu analizele trebuie sa confirme acest lucru.
3. atata timp cat se incadreaza in legile in vigoare referitor la continut, producatorii sunt acoperiti. Daca stiu ca au niste proprietati ale apei ce sunt extraordinare, fiti siguri ca le vor promova. Daca apa este una normala, in limite, vor tacea si vor face reclame cu cai si oameni zburdand pe nori.
PS: toata campania asta de promovare a „Legii Apei” este de fapt campanie de promovare a Aqua Carpatica. Care, dupa scandalul cu logo-ul furat de la alianta civica si furtul de design al sticlei de la vodavoda s-a gandit ca romanul da usor like-uri la campaniile de pe internet si ca isi mai face niste promovare.
Interesant este ca Aqua Carpatica scrie aceste valori. La fel si Bucovina, care are si un logo cu bebe bucovina pe eticheta. Unii fac tam-tam prin online, altii isi pun afise la metrou. Ce este bine in tot tambalaul asta este ca unii oameni au invatat ca nitratii trebuie sa fie sub 10mg/l ca acea apa sa fie buna si pentru copii. Problema este ca, dupa unii, nitratii oricum nu sunt atat de periculosi, ci nitritii. Pe care Aqua Carpatica nu ii mai scrie pe eticheta.
Pana una-alta, in acest moment exista legi ce reglementeaza apele de la robinet si cele imbuteliate. Daca cei ce au ca obligatii monitorizarea si analizarea lor si-ar face treaba, si ar emite lunar niste rapoarte (plus sanctiuni pentru cei ce sunt gasiti in neregula), nu am mai ajunge la astfel de discutii.